Over corruptie en vissen vangen

Vandaag waren weer eens twee politici in het nieuws. Dat is natuurlijk niks bijzonders. Wat deze twee lieden bindt is de gerede verdenking van corruptie. En hoewel politici en corruptie bij elkaar horen als trollen en modder gooien, is het toch bijzonder dat je er op één dag twee voor je kiezen krijgt. cAskrAker heeft eens ingezoomd op deze affaires en toen vielen er wat bijzondere zaken op. Zo hebben beiden inmiddels schuld bekend, iets wat politici van nature zelden doen. En bij beiden gaat het om relatief kleine bedragen. De heer Olmert, premier van Israël, heeft maar liefst $150.000 ontvangen, en mevrouw de ex-minister Herfkens kreeg $280.000 . Fout geld wordt blijkbaar altijd in dollars betaald, maar dat terzijde. In het geval Herfkens is het wat ingewikkeld, want dat geld betreft subsidie van de overheid om een aardig appartementje in New York van te bekostigen. Overigens betreft het een periode van 5 jaar, en komt het bedrag neer op 4100 dollar per maand. Voor een mooi optrekje in hartje Big Apple een schijntje. Maar die subsidie blijkt nu onterecht verstrekt. Wat het ingewikkeld maakt is dat e.e.a. in strijd was met de VN-regels en dat onze overheid dus ook niet helemaal koosjer gehandeld heeft. Koosjer, een mooi bruggetje naar dat andere geval in het verre Israël. Daar is meneer Olmert in opspraak wegens ontvangen gelden van een Amerikaanse rijke stinkerd. Die zo begaan was met Olmert's carriere dat hij jaarlijks $15.000 in een potje stortte. En dat 10 jaar lang. En die Olmert zegt nu dat hij die centjes aan verkiezingscampagnes heeft besteed.
cAskrAker is geen financieel expert (mijn banksaldo spreekt wat dat betreft voor zich), maar dat dit corruptie genoemd wordt is lachwekkend. Zelfs de armste presidentskandidaat in het land van de dollars heeft een campagnepotje van een veelvoud van dat bedrag. En niemand die zich druk maakt om de herkomst van dat geld. En in de wat minder ontwikkelde landen steekt een beetje politieman zo'n bedrag per maand in zijn achterzak. Om over de politici in die landen maar te zwijgen.

Waar hebben we het nu eigenlijk over? Waarom maakt de hele wereld zich zo druk om dit soort kruimeldiefjes? Omdat het politici zijn? Omdat elke vorm van corruptie uitgebannen moet worden? Dit zijn mafia-praktijken, en daarmee bedoel ik dus de politiek-correcte mafia. Pas op voor de politici die meteen schande spreken van deze praktijken en die pleiten voor straffen, terugbetalingsregelingen en zelfs gevangenisstraffen. Ze zijn geen haar beter dan de daders van vandaag. cAskrAker is wars van die politieke correctheid en ergert zich aan de, door de media opgeklopte, massahysterie die daardoor ontstaat. "Vang de kleine visjes zodat de grote uit het zicht blijven", dat is de boodschap van dat soort moraalridders.
Voor het bedragje dat meneer Olmert jaarlijks ontving is nog wel een passende kreet in onze schone taal voorhanden: Een Jodenfooi, dat is het.

Reacties