Lanzarote (7): De Stempeldrukker

Je kunt eenvoudigweg niet naar Lanzarote zonder geconfronteerd te worden met de man die sinds 1966 zijn stempel op dit eiland heeft gedrukt: Cesar Manrique. 

Deze kunstenaar annex architect is geboren op Lanzarote en is daar na wat omzwervingen in '66 thuisgekomen en niet meer weggegaan. 

Hij zag het massatourisme opkomen en is er in geslaagd de authoriteiten te overtuigen van de noodzaak om de oorspronkelijke architectuur en cultuur van het eiland te behouden. Niet door het tourisme de deur te wijzen, maar door de accomodaties en latere touristensteden in de oorspronkelijke bouwstijl te creëren. 
Daarnaast heeft hij veel kunstwerken en bouwprojecten gerealiseerd die verspreid over het hele eiland te bezichtigen zijn. Overal kom je werken van zijn hand tegen, van ornamenten op rotondes tot sleutelhangers in de souvenirshops. 

Wij bezochten o.a. zijn voormalige woonhuis in Tahiche. Het is uitgehouwen in het lavagesteente en heeft in verschillende ruimtes openingen in het plafond. Samen met de typische jaren-70 inrichting en het gepolijste aanzicht van de (vaak gewitte) lava is het een bezienswaardigheid die je niet mag missen. 
En dat beseffen veel touristen, want het is er behoorlijk druk. 


Reacties

  1. in ieder geval de titel van dit fraais spreekt mij als stempelaar wel aan!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten