Het jaar 2009 volgens cAskrAker (1)

De laatste maand van het jaar wordt door de diverse media altijd misbruikt om ongebreideld terug te blikken. We worden doodgegooid met jaaroverzichten, Top-zoveel lijstjes en meer overbodige bladvulling. Overbodig is het zeker, want alle terugblikken bevatten oud nieuws. 
En dat zou nog ergens goed voor zijn, als we met zijn allen tenminste iets zouden leren van de fouten uit het verleden. Niets is minder waar. Mijn geloof in de autonome ontwikkeling van de individuele mens is groot, maar zodra je mensen samen laat klonteren in groepen (ofwel organisaties) is het gedaan met de drang om te leren. Organisaties worden tegenwoordig door andere doelen gedreven. Ze moeten voldoen aan wetten en regels, dekken zich in tegen sancties en rechtszaken en zijn ronduit bang voor verlies. Van geld of gezicht, beiden zijn even erg. 
En dan is er nog de hebzucht, die vaak pas zichtbaar wordt als het kalf al lang verdronken is.   Dat gebeurt niet alleen bij banken, het is overal aanwezig. Als je geen prestatiebonus kunt verdienen tel je in 2009 echt niet meer mee. En dus staat alles in het teken van die bonus. 


In de vrieskast van mijn hersentjes heb ik nog een paar verhaaltjes bewaard die aan dit sombere beeld appelleren. En het wordt tijd om die maar eens om te zetten in klare tekst. 
Dus ga er maar voor zitten; de komende dagen staan in het teken van mijn eigen jaaroverzicht. 
Heden deel 1: 


De boefjes Ab & Ab


Het klimaat, Geert Wilders, Obama, het Koningshuis: het zijn allemaal steeds terugkerende onderwerpen geweest in 2009. Geen enkel onderwerp is echter zo vaak in het nieuws geweest als de griep der griepen, speciaal voor ons geïmporteerd uit het verre Mexico. Wie het tragikomische duo Ab O. en Ab K. niet kent heeft echt een jaar lang op een onbewoond eiland vertoefd. Zij zijn niet alleen onlosmakelijk met de griep verbonden, ze hebben er ook hun naam en faam aan te danken. En de eerste Ab (Osterhaus) waarschijnlijk ook een hoop Euro's. Want onze nationale onheilsprofeet viel nogal ernstig door de mand toen bekend werd dat hij een aandeel van 10% heeft in het pharmacie-bedrijf dat vaccins aan onze nationale overheid verkoopt. En daar is die andere Ab (Klink) dan weer de vertegenwoordiger van. Vanaf dat moment ontspon zich een fraai schimmenspel, met als enige doel om deze absurde belangenverstrengeling te rechtvaardigen. En het is gelukt, want inmiddels praat niemand er meer over. Maar die hele pandemische onheilstijding bleek grote flauwekul: Van de voorspelde duizenden doden is nog geen 10% gerealiseerd en zelfs dat was niet gelukt zonder enkele onfortuinlijke patiënten voor wie de griep nou net die bekende druppel was. Het aantal mensen dat alleen aan het Mexicaanse virus bezweek is op de vingers van één hand te tellen, de jaarlijkse seizoensgriep maakt meer slachtoffers. 
Wij zijn collectief belazerd door deze wetenschappers. Al de kindertjes die gillend en krijsend een prikje kregen, het was onzin. Al die opgeklopte verhalen over verplichte vaccinaties voor risicogroepen, de noodscenario's in geval van onderbezetting van hulpdiensten, de "maatregelen" van bedrijven ("handen wassen!"; "in verband met de griep geven wij u geen hand") om overdracht van het virus tegen te gaan, de uitgebreide voorlichtingscampagne van de overheid: Het was allemaal volslagen overbodig. Klink-klare nonsens. 
En de Ab'en van deze wereld gaan weer gewoon door. Op naar de Q-koorts. Lekker duizenden geitjes af laten maken in het belang van de volksgezondheid. Die Q-koorts bestaat trouwens al 70 jaar, en de geleerden zijn het wederom niet over eens of dit soort maatregelen nou echt nodig is. 


Het gaat niet meer om gezond verstand en het maken van een gefundeerde risio-afweging. Het enige dat telt is dat je achteraf kunt zeggen dat het niet aan jou lag. Dat ze je niet kunnen vervolgen omdat je je werk niet gedaan hebt. En als je daar dan persoonlijk rijker van wordt, dan is dat toch gewoon mooi meegenomen? 

Reacties

  1. "Klink-klare onzin"; mooie woordspeling!:-) Maar inderdaad, het lijkt allemaal vreselijk overtrokken. Al kan ik me ook een moment herinneren dat ik juist vond dat de overheid en de persoon Klink erg laks optraden, toen de griep eenmaal echt leek te gaan komen, kort na de zomer. Maar één belangrijk aspect in het hele verhaal, dat minstens zo dubieus is geweest in haar rol, is die van de pers. Het is (achteraf) allemaal zo overdreven geweest en heeft ook alleen maar geleid tot onnodige paniek her en der. Maar goed, die rol neemt de pers tegenwoordig steeds liever op zich.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten