De bezem van Balkenende

Onze premier staat onder zijn kritici, en dat is in de praktijk dus het gehele volk, bekend als uiterst saai en degelijk. Met alle persiflages en spotterij wordt wel eens vergeten dat die eigenschappen onontbeerlijk zijn voor die functie. Al zijn voorgangers die ik me kan herinneren voldeden aan dezelfde normen. De enige kans om eens stevig met die traditie te breken is verknoeid door een fanatieke veganist met de naam Folkert.
Want wat was het mooi geweest: Die kale charismatische Relnicht met een Daimler en twee fifi's in het torentje op het binnenhof! Bij de achterdeur een niet aflatende stoet van Mediterraan ogende knaapjes, hoogstpersoonlijk geselecteerd door de trouwe chauffeur van zijne Excellentie. Hoezo straatterreur van kut-Marrokanen? Dat lost onze Premier hoogstpersoonlijk op.
Voor de gezondheidszorg en het onderwijs had Hij de aanpak al klaar liggen. En Iemand die de OV-jaarkaart tot een succes heeft gemaakt kun je gerust loslaten op die simpele dossiertjes. Het land zou onder Premier Pim nooit in een crisis zijn geraakt, want dat had Zijn minister van Financiën al lang van tevoren zien aankomen. Niet alleen via de achterdeur van het torentje, maar ook in in de Trèvezaal slaagde Hij er namelijk in om altijd de juiste mensen om zich heen te verzamelen.

En we hadden de krijgsmacht kunnen halveren. Om de simpele reden dat Hij Amerika niet in kwam. Bush jr. had natuurlijk geweigerd Hem te ontvangen, bang als hij was om door een handdruk van die doodzondige Europeaan besmet te raken met een eng virus. Onze Premier had er op die manier voor gezorgd dat er een einde kwam aan het bondgenootschap met de VS, en ons behoed voor al die privé oorlogjes die junior begon om de afgang van zijn ouwe heer te wreken.

Het had ons in ieder geval een dik rapport van een dito onderzoekscommissie bespaard. Dat rapport beheerst vandaag het nieuws, en het bevat niet eens opzienbarende feiten. Ik vat het even voor u samen: Het kabinet heeft vroegtijdig een standpunt gekozen ten faveure van de grote bondgenoot, heeft feiten die tegen dat standpunt spraken stelselmatig naast zich neer gelegd, en heeft de kamer onjuist en onvolledig geïnformeerd. Met enig cynisme zou je kunnen zeggen dat er dus niets aan de hand is: Business as usual.

Maar ik vrees dat Balkenende hier niet mee weg komt. De oppositie staat startklaar en wordt steeds sterker. Alles zal afhangen van de huidige coalitiepartner, de PvdA. De partij die ten tijde van het Irak-besluit tot de luide oppositie behoorde. En diezelfde PvdA die inmiddels zover is weggezakt in de peilingen dat een succes hard nodig is. Het is een duivels dilemma voor hoofdboekhouder Bos: Aan de creditkant je principes, aan de debetkant het weglopen voor de crisis. Hoe zal de kiezer dat waarderen als de balans opgemaakt moet worden?


Balkenende's bezem begint inmiddels ernstig te slijten. Hij slaagde er niet in de roep om een Irak-onderzoek onder het tapijt te vegen en nu lukt het ook al niet om zijn eigen stoepje schoon te vegen.  Wie die foto eens goed bekijkt ziet overigens dat dit een spreekwoordelijke sneeuwjacht in een glas water is: het paadje naar de deur is goed begaanbaar. De sneeuwpop is trouwens een plaatje. Ik mis alleen die bezem in zijn hand. Maar die heeft de heer des huizes de komende tijd nog hard nodig.

De overeenkomst tussen de sneeuwman en Balkenende? Als de dooi inzet zijn ze allebei weg.

Vandaag maar weer eens een plaatje uit mijn verzameling van vriend Perjovschi, die gekke Roemeen die zijn cartoons in het van Abbe regelmatig actualiseert. Als deze klopt gaat mevrouw Balkenende gelukkige tijden tegemoet.

Reacties

  1. interessant...

    (ik mis toch wel die mogelijkheid om effe snel te reageren!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat alles met een sisser gaat aflopen, de PvdA gaat nu echt geen crisis uitlokken. In het beste scenario volgt er nog een parlementaire enquete, rollen er een paar koppen (uiteraard Balkenende uitgezonderd) en gaan we weer over tot de orde van de dag...business as usual.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Onze regering...... we kozen er zelf voor op democratische wijze, d.w.z. dat
    elke idioot daaraan mee mocht doen.
    En laat ik daar meteen maar aan toevoegen dat ons landje voor een groot gedeelte uit
    idioten bestaat, nou ja idioten, laat ik het politieke analfabeten noemen.
    Deze analfabeten hebben de gewoonte voor datgene te gaan dat voor het populaire.
    Weet je het leuk te brengen dan maak je dus best kans, reden om daar de nodige aandacht aan te besteden
    wil je als politicus wat bereiken
    Voor mij onbegrijpelijk dat P.J.B. het toch voor elkaar gekregen heeft om onze minister president te worden,
    want laten we eerlijk zijn z'n uitstraling laat nogal te wensen.
    Zonder te willen stellen dat ik een politiek deskundige zou zijn zie ik toch wat puntjes die misschien het vermelden waard zijn.

    Reclame: het aan de man brengen van goederen diensten enz. enz. werkt m.i niet veel anders en daar weet ik wel wat van.
    Een van de belangrijke dingen in dit wereldje is het verzinnen van een pay-off, je weet wel "C&A is toch voordeliger"
    om er maar eens eentje uit het verleden te citeren.
    Met het bedenken van die dingen houden zich dure reclamejongens bezig en doen ze dat goed
    dan verdienen ze zichzelf terug, zoniet dan kan dat bergen geld kosten.


    Tomorrow is Engels voor Morgen. Als je Tomorrow in reclameteksten ziet, wordt er De Toekomst mee bedoeld. Je moet dat Tomorrow niet te letterlijk nemen. Er is immers ook een Day after Tomorrow. Veel internationaal opererende Nederlandse bedrijven gebruiken Engels in hun slagzinnen of pay-offs.

    Ze lopen daar een zeker risico mee, want niet iedereen in Nederland begrijpt Engels even goed. Philips had eerst ‘Let’s make things better’ en ik moest daarbij altijd denken aan de bekentenis dat ze er tot die tijd een zootje van gemaakt hadden. Ze hebben ‘m ingeruild voor een stukje proza dat heel wat ingewikkelder is: “Sense and Simplicity.” Als dat maar goed gaat.

    Miele doet het handiger. Die zeggen in Nederland: “Er is geen betere.” En daar is geen woord Spaans bij. Op hun internationale site staat: “Anything else is a compromise.” Een wat vrije vertaling, zou je kunnen zeggen, van de Nederlandse slagzin. In Duitsland zeggen ze: “Immer besser.” Ook goed natuurlijk. Maar ze passen zich per land aan. Heel handig.

    Even terug naar Tomorrow. Toyota heeft het voor mekaar. Die hebben de mooiste alliteratie die ik ooit gezien heb. “Today. Tomorrow. Toyota.” Heerlijk. Je kunt er vandaag mee rijden. En morgen ook nog. En daar moet je dan even over doordenken.

    Waarom deze voorbeelden, denk ff terug aan Pim en zijn pay-offs "ik heb er zin an" en "at your service" kort en krachtig , en was er geen Folkert geweest dan had Pim mede door deze bedenksels vet op 't pluche gezeten.

    Maar ja ik schrijf dat nou allemaal wel, maar verzin maar eens iets waar P.J.B mee zou moeten komen, ik ga er in ieder geval geen tijd in stoppen.

    met vriendelijke groeten,
    James

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten